Of je op advies van je huisarts of op eigen initiatief komt, de eerste stap naar begeleiding is vaak niet gemakkelijk. Doorgaans hebben we al een hele weg achter ons en geprobeerd om er zelf of met anderen uit te komen. Misschien is het prettig te weten dat de meeste mensen zeggen dat ze hadden gewild dat ze de stap eerder hadden gezet.
Immers zo ongewoon is het helemaal niet. Wie loopt er nu niet eens vast of voelt zich belemmerd in zijn functioneren? Is uit balans, reageert te sterk, ongecontroleerd of net te passief op een voorval? Wie gaat niet wel eens te lang door tegen beter weten in? Of denkt niet eens: “het lijkt wel alsof ik alweer in dezelfde situatie ben terechtgekomen terwijl ik zulke goede voornemens had”. Of wie zit er niet eens in een periode van verlieservaringen of in een grote overgangsperiode? Of verliest zichzelf in relatie, werk, voeding, drank……
Wat ook de reden is, psychotherapie vraagt bereidheid om in gesprek te gaan met jezelf en/of de ander. En dat vergt moed. Het kan namelijk oude en pijnlijke herinneringen naar boven brengen, onverwerkt afscheid nemen van dierbaren blootleggen, doen beseffen dat het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen jarenlang is ondermijnd, gevoelens van onzekerheid en weerstand in eerste instantie vergroten etc.
Binnen het eerste verkennende gesprek zal ik ingaan op jouw vraag, jouw pogingen tot zover om tot een oplossing te komen, jouw voorgeschiedenis, jouw verwachtingen over de begeleiding en de toekomst. Op die manier vorm ik een eerste indruk over jouw huidige
situatie. Daarna bespreken we de therapiemogelijkheden en mijn werkwijze. Ik formuleer een voorstel voor een therapietraject of geef advies voor een eventuele doorverwijzing.
|
|